Йдучи по вулиці ви точно звертали увагу на приємний аромат, який доноситься з сусіднього магазину. Запах курей-гриль у багатьох закарбувався ще з дитинства. Розглянемо кури-гриль як бізнес.
Печені кури відмінно підходять на всі випадки життя – перекусити, організувати застілля з друзями, виставити за якесь свято в робочому колективі. Або ж швидко повечеряти після виснажливого дня, коли готувати немає ні сили, ні бажання, ні часу. А ще це чудовий бізнес, який приносить стабільний заробіток. Запустити власну точку продажу зовсім не складно. Про це і дізнаєтесь далі в матеріалі.
Кури-гриль як бізнес
Ще до початку відкриття точки продажу необхідно оформити ТзОВ чи ФОП. Для бізнесу невеликого масштабу достатньо реєстрації ФОП. У документах варто вказати вид діяльності – продаж власної продукції.
Далі слід створити «бізнес-план». Детально прорахуйте всі можливі витрати. Визначте, скільки коштів необхідно виділити на закупівлю обладнання, які вас очікують щомісячні витрати (зарплата працівникам, закупівля курей, оренда приміщення, податки).
Розрахуйте, яку кількість курей потрібно продавати щодня, щоб точка виходила в нуль і починала заробляти. Визначивши ці суми, можна розрахувати середній час окупності вкладень.
Детальний бізнес-план для старту курей-гриль читайте в цьому матеріалі – Бізнес-план кури-гриль.
Локація для продажу курей-гриль
У продажі курей-гриль на виручку найбільше впливає вдало обрана локація для торгівлі. Обирайте ринки, торгові центри, вокзали, виїзди на дороги. Точка повинна бути жвавою, велика відвідуваність це однозначно плюс.
Найкращий варіант – мати окремий кіоск чи павільйон на вулиці. Так вдасться залучити більше клієнтів ніж, до прикладу, всередині торгового центру. Аромат по вулицях це найкраща реклама.
Обираємо обладнання
Для приготування курей необхідно вибрати хороший гриль. Підбирайте його з урахуванням специфіки приміщення, в якому встановлюватимете гриль. Фахівці радять обирати апарати із прозорими стінками, щоб відвідувачі могли бачити процес приготування та готову продукцію. До гриля варто купити вентилятор та витяжку.
Наступний пункт – морозильна камера для зберігання сирої продукції. Розмір обирайте у залежності від обсягів продажу. Не забудьте купити ваги, адже кури продають на вагу.
Якщо у вас обмежений бюджет і ви хочете зекономити, то можна придбати вживану техніку. Але це не завжди вигідно, адже така техніка може у будь-який момент зламатися, а може працювати роками без поломок. Це лотерея. Хоча ніхто не гарантує, що нова техніка прослужить довше. Тут вже на ваш розсуд. На нове обладнання доведеться викласти 150-200 тисяч гривень, а за вживане – вдвічі менше.
Постачальники курятини
Якість страви повинна бути на найвищому рівні. Якщо не задовольнити очікування клієнта, то покупці більше не повертатимуться до вас. Уважно обирайте постачальника, аналізуйте пропозиції на ринку, перевіряйте та тестуйте якість курятини. Подбайте про відмінний маринад та особисто куштуйте готові страви, щоб смак курки був неймовірний. Не старайтесь економити на м’ясі, адже якісь повинна бути на першому місці.
Є недобросовісні постачальники, які продають несвіжу сировину, ретельно маскуючи поганий товар. Для цього вони використовують велику кількість соусів, намагаючись приховати погану якість. Досвідчені бізнесмени знають, що маринад не допоможе приховати несвіжий продукт. Ваше завдання – знайти тих продавців, які постачатимуть вам найсвіжіше м’ясо. Щоб дійсно кури були такі, що «пальчики оближеш». Під час укладання договору на закупівлю вимагайте документи, які підтверджують якість сировини. Це потрібно не лише для власного спокою, але і на випадок перевірки.
Сподобався матеріал і хочеш дізнатися більше про інші способи заробітку та ідеї для бізнесу? Переходь у мій Телеграм-каналі.
Корисна порада: під час першої закупівлі придбайте мінімальну кількість курячих тушок різного розміру. Так ви зможете визначити, кури-гриль якої ваги користуються найбільшим попитом. Найкраще обирати тушки середніх розмірів.

Скільки можна заробити на курях-гриль в Україні?
Прибутковість бізнесу з курями-гриль напряму залежить від трьох факторів: прохідності точки, ціни закупівлі тушок та вміння правильно подавати продукт.
В середньому одна курка гриль у 2025 році в Україні продається за 250-300 грн (кілограм коштує 200-250 грн в залежності де купуєте). При цьому собівартість однієї тушки (з урахуванням маринаду, спецій, пакування, електрики або газу) — близько 80–120 грн.
Увага! Точні розрахунки з заробітком для різних міст України та детальними поясненнями читайте в допоміжному матеріалі – Скільки можна заробити на курах-гриль в Україні? Реальні цифри.
Чистий прибуток з однієї курки — орієнтовно 170–200 гривень.
Якщо точка продає 20 курей на день (що реально у прохідному місці), щоденний дохід — 3400–4000 грн, а щомісячний прибуток може сягати 100 000 – 120 000 грн.
У розпал сезону або у місцях з активним трафіком (ринок, вокзал, центр міста) деякі продавці реалізують до 50–70 курей за день, що дає неймовірний прибуток за місяць. Але на такі результати орієнтуватися на старті не варто, адже щоб виготовити навіть 50 курей-гриль за день, потрібно більше обладнання.
Проте важливо враховувати:
- витрати на оренду точки;
- зарплату продавця (якщо не самостійно);
- податки (ФОП, РРО);
- щомісячне обслуговування обладнання.
Тому реальний чистий дохід для одного власника після усіх витрат зазвичай становить від 30 000 до 80 000 грн на місяць — залежно від обсягів продажу.
Як збільшити заробіток: кури-гриль як бізнес
Щоб збільшити середній чек і загальний прибуток, важливо не обмежуватись лише продажем курей гриль. Покупець, який уже прийшов за гарячою стравою, з високою ймовірністю купить щось іще — якщо запропонувати це вчасно і смачно.
Що можна додати до асортименту:
- гарніри: запечена картопля, рис, овочі на грилі;
- випічка: булочки, лаваш, хліб до курки;
- соуси: фірмовий соус, часниковий, барбекю, гострий;
- напої: квас, компот, лимонад, холодний чай;
- салати та соління: для повноцінного обіду;
- інші страви з курки: крильця, гомілки, курячі шашлички;
- комбо-набори: “Курка + гарнір + соус + напій” за зниженою ціною.
Експериментуйте з меню, додавайте нові позиції, робіть різноманітні акції. Пропонуйте клієнтам щось цікаве, щоб привертати до себе та точки продажу більше уваги.
Також важливо:
- пропонувати дегустацію соусів — це стимулює спонтанні покупки;
- оформити меню з фото та цінами;
- рекламувати “обід з собою” — для офісних працівників;
- продавати через доставку (Glovo, Bolt Food, власна);
- запустити сторінки в соціальних мережах, особливо в Тік Ток, адже це майданчик для безкоштовного просування, який може принести десятки, а то й сотні клієнтів.
Приєднання до служб доставок найкраще рішення, оскільки ви отримуватимете онлайн-замовлення й зможете заробити значно більше, адже клієнтів суттєво додасться.
За даними власників таких точок, супутні товари можуть збільшити прибуток на 30–50%, а середній чек зростає з 250-300 грн до 350-450 гривень.
Висновок
Кури-гриль як бізнес це відмінна ідея для старту власної справи. Не потрібні особливі знання, адже готувати курей просто. Головне грамотно організувати процес, найняти вмілих кухарів і оформити всі дозвільні документи. Не забувайте про рекламу, адже це додаткові продажі й краще залучення клієнтів.
Якщо дотримуватись всіх порад, то вийде отримати бізнес, який окупить себе дуже швидко. А потім варто масштабуватись, відкриваючи нові точки по місту.






