Дієві поради, як відкрити шаурму
Власна точка шаурми – відмінна ідея для початку бізнесу в будь-який час. Люди хотітимуть їсти завжди, тому не потрібно вагатися, переходимо до справи. Розглянемо, як відкрити шаурму.
Для початку варто знати, що заробіток (маржа) з однієї порції шаурми повинен складати до 50 % від собівартості страви. Найкраще обирати точку поруч із офісними центрами, транспортними розв’язками чи навчальними закладами. На таких локаціях можна отримати стабільне джерело доходу. Також у статті розглянемо, скільки коштує відкрити шаурму з нуля, які складнощі очікувати та найголовніше – який заробіток.
Як відкрити шаурму
Без бізнес-плану не починається жодна серйозна справа. Отож, що потрібно зробити насамперед ви вже здогадалися. Бізнес-план можна написати самостійно (якщо маєте знання у цьому) або ж звернутися до фахівців, які швидко вам допоможуть.
На вартість відкриття впливає тип точки (кіоск чи заклад), територіальне розташування та наявність персоналу. У бізнес-план необхідно внести усі витрати, які очікуватимуть вас у перший рік роботи. Якщо берете позику, то необхідно складати план на триваліший період, щоб оцінити, як швидко вам вдасться повернути вкладені кошти та почати заробляти «чисті» гроші.
Бізнес-план
Якщо ви шукаєте інвестора, то бізнес-план – це обов’язкова умова кредитування. У документі для банку чи інвесторів повинні бути наступні пункти:
- вкажіть місце розташування точку – кіоск, МАФ, кафе з окремим виходом, фуд-корт і так далі;
- покупка приміщення / кіоску чи його оренда. Впливає на суму витрат кожного місяця;
- комунальні платежі (уточніть у власників чи попередніх орендарів);
- вкажіть, потрібно проводити ремонт чи ні;
- необхідність придбання меблів для кіоску чи меблювання залу стаціонарної точки;
- придбання посуду для подачі та приготування страв, закупівля обладнання;
- витратні матеріали, до яких входить одноразовий посуд, серветки, миючі засоби;
- суму податків за персонал та їх заробітна плата;
- податки з точки;
- сума закупівлі продуктів.
Варто прорахувати прибутковість точки та обгрунтувати, чому її доцільно відкривати. Не забувайте вносити у план і витрати на брендування продукції, рекламу, вивіску і так далі.
Обладнання для торгівлі шаурмою
Яке обладнання потрібне буде залежати від того, де ви продаватимете шаурму – у кіоску чи кафе.
Отож, серед основного це велика побутова техніка: морозильні камери, духові шафи, холодильники, плити для приготування. Якщо це не кафе, а кіоск, то витрати на обладнання будуть менші. Холодильники купувати не завжди потрібно, адже їх пропонують в оренду постачальники напоїв.
Невелика техніка: мікрохвильова піч, гриль-прес, блендери, електрогриль та електрошинкування. Для зважування продуктів необхідні кухонні ваги. Також при бажанні можна встановити кавоварку та чайник, щоб продавати гарячі напої. У літній сезон можна пропонувати молочні чи інші холодні коктейлі. Це був мінімальний список. Найнеобхідніші речі на старті. Згодом його можна самостійно розширити іншими потрібними приладами.
Читайте усі найновіші та найцікавіші новини у нашому телеграмі.
Які документи потрібні для продажу шаурми
Оформлення необхідних документів краще довірити професіоналам, адже це складна справа. Самостійно краще цього не робити, щоб не витрачати зайві гроші та час.
Як відкрити шаурму законно? Варто бути оформленим як ФОП. КВЕД вказуйте 51.36.0. Потрібний договір оренди МАФ, дозвіл на торгівлю, сертифікати на обладнання для приготування їжі та продукції (видає постачальник). Продавці та кухарі мають мати оформлену медичну книжку. Процес складний, оскільки годувати людей це відповідальний процес. Усе має бути на найвищому рівні, щоб не було курйозів. Робіть все так, як для себе. Тоді буде заробіток і люди повертатимуться до вас по ще одну порцію шаурми.
Інвестиції в точку з шаурмою
Для розвитку бізнесу з відкриття шаурми недостатньо тільки суми для старту. У цей вид бізнесу потрібні постійні грошові інвестиції. На ентузіазмі далеко справа не зайде. Часто на старті власники вимушені самостійно готувати їжу, займатися закупівлями та продажем, щоб пришвидшити процес окупності точки. Будьте готові, що у перші місяці буде складно, а виручка йтиме на подальший розвиток. Не всі готові пройти цей шлях, тому велика кількість точок із шаурмою так швидко закривається.
Щоб уникнути цих процесів можна обрати дещо інший шлях. Йдеться про інвестицію в готовий бізнес, так звану франшизу, коли ви купуєте вже діючий бізнес із прорахованим прибутком, вкладеннями. Вам необхідно знайти лише локацію для розміщення (але і з цим допомагають). Так діє чимало піцерій, до прикладу, Челентано. Усі заклади не однієї людини, вони працюють по франшизі.
Заробіток на шаурмі: як відкрити шаурму
Ще до створення бізнес-плану кожному з нас кортить знати найголовніше – скільки ж можна заробити на шаурмі? Точну цифру назвати важко, на заробіток впливають кілька факторів. Про них нижче. Наприкінці вкажемо середній заробіток кіоску з шаурмою.
Якість продуктів та меню
На початку продавайте базові позиції – звичайну шаурму, напої. Вона може бути простою, але продукти повинні бути найкращі. М’ясо найсоковитіше, а овочі найхрумкіші. Не забувайте про авторський соус, а не звичайний смердючий майонез із кетчупом. Відмінна класична шаурма запам’ятається покупцям і вони прийдуть ще. Відповідно, заробіток зросте. Згодом можна розширювати асортимент та вигадувати різні цікаві авторські шаурми.
Місце розташування точки
Це найголовніший фактор, який впливає на дохід. Якою крутою та смачною не була б ваша шаурма, заробити не вдасться, якщо ви оберете безлюдну локацію. Найкраще обирати місце поруш із ринками, бізнес-центрами, ТРЦ, зупинками транспорту, біля об’єктів інфраструктури, вокзалів, метро і так далі.
Не потрібно продавати лише шаурму та все. Включайте у меню додаткові продукти. До прикладу, пропонуйте відвідувачам соки, каву, солодку чи мінеральну воду, час. Це природно, що під час вживання їжі ми хочемо пити. Чому на цьому не заробити ще додатково? Здатні збільшити виручку й дрібнички – батончики, жуйки, вологі серветки.
Також не забувайте, що на місці продажу має бути ідеально чисто. Думаєте, що це не впливає на дохід? Насправді впливає, ще й як. Якщо покупці бачитимуть бруд, то з великою вірогідністю підуть до конкурентів, а не до вас.
Витратні матеріали: як відкрити шаурму
Також впливають на дохід витратні матеріали. Шукайте постачальників з гарною якістю та приємною ціною. Йдеться про придбання паперових та ПЕТ-пакетів, серветок, одноразового посуду, зубочисток та фольги.
Скільки заробляє точка з шаурмою
Нарешті найголовніше – прибуток. Згідно з даними моніторингу ринку, маленька точка з шаурмою здатна принести власнику від 20 тисяч гривень на місяць. Більші точки або локації з великою кількістю відвідувачів приносять від 50 тисяч гривень. Суми вказані з урахуванням витрат. Тобто, це «чистий» прибуток після сплати податків, зарплат, закупівлі продуктів.
Читайте більше матеріалів про бізнес-ідеї: