В Україні триває сезон збору білих грибів. Пропонуємо ознайомитися з інформацією про те, як не сплутати короля лісу з гірчаком (жовчним грибом). Чимало грибників скажуть, що переплутати ці гриби неможливо, однак не всі можуть їх відрізнити.
Цікаву інформацію сайт «Подорож Україною» нещодавно почув на YouTube-каналі Rosteban. Посилання на відео ТУТ.
Що відомо про гірчак
Гірчак – це помилковий білий гриб. З назви можна здогадатися, що йому притаманна гіркота. Її надзвичайно складно прибрати навіть після багатьох кулінарних обробок. В Україні найбільше поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте у хвойних лісах у червні — жовтні.
Відмінності гірчака від білого гриба
Зазначимо, що фото-порівняння грибів Rosteban розмістив у відео.
Гірчак має волокнисту м’якоть та сітчастий жовтий візерунок на ніжці. Нижня частина шапки гірчака має світло-рожеве забарвлення.
Якщо ви потрапили до лісу та маєте сумніви, то можна розрізати чи розламати гриб. Якщо це гірчак, то місце розлому швидко потемніє. З білими такий процес не відбувається.
Смак. Якщо лизнути гірчак, то відчуєте неприємний та гіркий смак.
Цікавий факт про жовчний гриб
Він надзвичайно рідко буває червивим. Це пов’язано з токсинами та гіркотою, яка міститься в грибі. Жовчний гриб не хочуть їсти ні тварини, ні комахи, ні черви.
Як і білий гриб, гірчак починає плодоносити влітку. Його можна знайти аж до заморозків. Термічна обробка не дозволяє прибрати різкий смак. Під час готування він посилюється ще більше.
Якщо жовчний гриб помилково законсервувати з білими, то гіркота може частково зникнути через використання оцту та спецій.
Читайте більше новин на сайті подорож Україною:
- Княжі скелі на Львівщині: неймовірний панорамний вигляд на р. Стрий.
- В Ужгород на вихідні: локації, які обов’язково потрібно відвідати.
- У Карпатах шукають грибника, який зник ще 10 жовтня, обстежили 60 га лісу.
- Службовці Яворівського нацпарку вирубали дерев на 363 тис. гривень.
- В Україні зафіксували ще один землетрус: коли і де.